Daniel Tammet heeft het aspergersyndroom, een vorm van autisme met hoge intelligentie en is bovendien een savant: hij bezit ongekende reken- en taaltalenten. In 2004 heeft hij een record gevestigd door in vijf uur en negen minuten 22.514 decimalen van het getal pi zonder één fout uit zijn hoofd op te zeggen. Hij had de getallenreeks in drie maanden geleerd. Autisten denken vaak in beelden. Ook Tammet heeft deze eigenschap, die synesthesie wordt genoemd. Zijn geboortedag, woensdag, 31 januari 1979, ziet hij als blauw. Letters en getallen hebben voor hem kleuren. Hij ziet getallen niet alleen in kleur, maar ook in verschillende vormen en grootten en hij kan ieder priemgetal tot 9973 herkennen aan hun kristalvorm. Hij bleek ook in staat om in één week een nieuwe taal te leren, bv. het extreem moeilijke IJslands. Uniek aan hem maakt bovendien het feit dat hij goede sociale vaardigheden heeft, die praktisch altijd ontbreken bij mensen met dit syndroom.
Vanaf 1981 werd voorgesteld om autisten met een normale intelligentie lijders aan 'het syndroom van Asperger' te noemen.
De hersenontwikkeling bij autisme verloopt atypisch. Er ontstaat eerst een te groot hersenvolume, op de leeftijd van 2-4 jaar, waarna er in sommige hersengebieden een te trage groei optreedt en in andere gebieden de groei te vroeg stopt. De belangrijkste oorzaak voor autisme is een genetische. Behalve door genetische factoren wordt de kans op het ontstaan van autisme vergroot door stofwisselingsstoornissen of infecties van het kind in de baarmoeder, een oudere vader of moeder en zuurstoftekort bij de geboorte.
De symtpomen van autisme treden al vroeg op, zo rond het derde jaar. Autisten maken geen contact met anderen en hebben motorische afwijkingen door een ontwikkelingsstoornis van de kleine hersenen. Autisten kunnen slecht emoties en empathie ervaren. Ze begrijpen niet wat er aan de hand is als een ander kind huilt. Inderdaad worden er nu bij autisten stoornissen in het sociale brein gevonden, waarin de chemische boodschappers vasopressine en oxytocine een cruciale rol spelen. Bovendien kunnen autisten slecht lichamelijk contact velen, hoewel ze er wel behoefte aan hebben. Autisme wordt nog maar betrekkelijk kort als een hersenontwikkelingsstoornis gezien die haar basis al in de baarmoeder heeft. Opvoeding kan het probleem dus niet veroorzaakt hebben. Kanner, de naamgever van autisme (in 1943) beweerde ten onrechte dat autisme een reactie zou zijn op het ontbreken van een warm contact met de moeder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten