zaterdag 19 maart 2011

Het geheugen

Geheugen: vermogen van mens, dier of machine om data of informatie te bewaren voor later gebruik. Het is gelokaliseerd in de hersenen. Er zijn 3 soorten: STM / LTM en zintuiglijk geheugen.
STM (of werkgeheugen):
inf. naar hippocampus (+ ½ uur bewaard in de vorm van chemische stoffen).
Capaciteit niet erg groot: ongeveer 7 items. Dit kun je wel uitbreiden d.m.v. chunking: 1 item kan dan een zin zijn of een ezelsbruggetje (RAM-geheugen in comp. is dus te vergelijken met het werkgeheugen. De gegevens blijven slechts bewaard zolang de computer aanstaat).
LTM (of permanent geheugen):
Wordt de inf. in de hippocampus maar vaak genoeg herhaald dan stuurt deze signalen naar verschillende schorsgebieden in de grote hersenen. Deze verbindingen worden geheugensporen genoemd. De hippocampus haalt deze informatie op als het nodig is. Deze informatie wordt niet gewist, maar kan wel vervagen (dan moeilijker toegankelijk; harde schijf van de comp. wordt vaak met LTM vergeleken).
LTM in 2 soorten op te delen:
proceduraal geheugen (impliciet geheugen of niet declaratief) en
declaratief geheugen (of expliciet geheugen) = episodisch geheugen (bevat persoonlijke gebeurtenissen) en semantisch geheugen (bevat ‘betekenissen’, bv. je woordenschat).

Kennis in procedurele geheugen is impliciet aanwezig (de feiten die hierin opgeslagen zijn kunnen we niet opnoemen, bv. de kennis van de grammatica van taal; ook kennis over hoe je moet lopen, fietsen, praten etc. ligt opgeslagen in het procedurele geheugen).

Kennis die opgeslagen is in het declaratieve geheugen is expliciet aanwezig. Alle feiten die worden geleerd komen hier terecht. Dit geheugen kunnen we weer opdelen in 2 categorieën: episodisch voor gebeurtenissen en semantisch voor feiten. Dus de inf. die je hier leest wordt opgeslagen in het semantisch geheugen, terwijl het feit dat je de informatie hier gelezen hebt wordt opgeslagen in het episodisch geheugen.

Zintuiglijk geheugen: een soort verlenging van je zintuigen. Het stelt ons bijvoorbeeld in staat om de klanken die we tijdens een gesprek horen, samen te brengen tot bepaalde klankreeksen (nog niet tot woorden of zinnen!). De hoeveelheid informatie die het kan opnemen is zeer beperkt en slechts van korte duur (hooguit enkele seconden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten